Masakan rendang ini berasal dari masyarakat Minagkabau, Sulawesi, Indonesia. Berbagai versi rendang dihasilkan di setiap negeri. Salah satu yang terkenal adalah rendang tok dari Perak.
Rendang ini agak berlainan dari rendang negeri lain. Ianya berwarna kehitaman sedikit dan agak kering, tidak seperti rendang lain yang sedikit berkuah. Rendang biasanya dimakan dengan nasi impit, nasi putih, pulut kuning ataupun lauk kendauri kendara bersama nasi minyak.
RENDANG TOK
Bahan bahan:
2 kilo daging - potong kiub
5 biji kelapa (santan)
½ plastik kecil/1 ½ sb jintan putih) goreng tanpa minyak dan tumbuk
2 plastik kecil/6 sb jintan manis )
1-2 senduk cili giling- ikut pedas disukai
Kerisek - 1 biji kelapa
1 ketul gula melaka
2-5 helai daun kunyit - hiris
Lengkuas – mesin/perah air dan ambil hampas saja
Bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 keping Asam keping
Sedikit belacan
Garam
Gula
Bahan hiris halus:
30 ulas bawang merah
10 bawang putih
5 cm halia
5 -7 batang serai
Cara cara:
01. Masuk semua bahan kecuali daun kunyit, asam keping, kerisik dan santan ke dalam periuk.
02. Perap dengan daging selama dua hingga empat jam.
Nota: saya guna pressure cooker untuk mengempukkan daging.
03. Masak dan didihkan perlahan-lahan hingga air kering. Baru dimasukkan santan.
04. Reneh selama 3 jam. Masukkan kerisik, gula melaka, gula dan garam. Kacau dengan kerap sehingga daging menjadi empuk, berwarna agak hitam dan kering. Kena selalu dikacau supaya tidak hangit.
05. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan asam keping. Kacau lagi hingga rata. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Sumber: azie kitchen
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen “ SAYA SHARE ” Mohon Kerjasama tq
( Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda )
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment