Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Thursday, 9 April 2015

KEREPEK TIRAM TIARA KUDAPAN RANGUP..

KUIH TIRAM TIARA
     Kerepek yang rangup.  Itulah dia kerepek tiram.  Rapuh.. Manis.. Terkenal juga dengan panggilan kuih lidah jin atau lidah kucing. Biasanya berwarna senada. Iaitu berwarna asal.Tapi.. 
     Untuk kelainan. gabungkan adunan asal dengan adunan berwarna.  Lebih cantik dan menarik warnanya. Lebih meriah.  Membuatkan tertarik unutk terus menikmatinya.  Boleh juga dibuat kudapan ketika bersantai.  Selamat mencuba.. 

KUIH TIRAM TIARA

Bahan bahan :
2 cwn tpng
3 sb minyak
2 sb minyak sapi
1 st garam
Air secukupnya
Pewarna kesukaan anda.

Cara cara: 
01.  Uli hingga jadi doh.  Lebih keras sikit dari doh karipap.

02.  Agihkan kepada warna kesukaan anda dan ulikan.

Bahan Untuk doh sapu:-
Suku cawan minyak
Suku cwn tpng ubi
Bancuh brsama...

Cara-caranya:-
01.  Canai nipis doh. Sapukan doh sapuan.  Gulungkan.

02.  Potong sepanjang 1 cm.  Gabungkan 2 warna aduanan dan canaikan lagi. 

03.  Sapukan lagi adunan doh sapu. Gulungkan lagi.

04.  Potongkan lagi sepanjang 1 cm.  Canaikan sekali lagi setiap hirisan.

05.  Goreng dengan api sederhana. Angkat bila sudah garing.  Toskan minyak dan biarkan sejuk sedikit.

06.  Taburkan dengan gula halus.  Masukkan kedalam bekas kedap udara. 

TUTORIAL:-

A

B

C

D

E


F

G

H

I
Sumber: Blogger & google

P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com

Kalau Nak Share SILA Komen “ SAYA SHARE ” Mohon Kerjasama tq
( Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda )

Selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment