TALAM LAPIS LABU |
Labu lemak manis digandingkan dengan rasa lemak santan. Minum bersama secawan teh. Errmmm... Rehatkan minda. Jangan lupa mencuba..
RESEPI TALAM LAPIS LABU
Bahan A:
2 cawan air
1 1/4 cawan gula
1/2 tsp garam
2 helai daun pandan di simpul
Bahan B:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
2 cawan santan pekat
2 cawan air
Bahan C:
1/2 cawan santan pekat
Bahan D:
1 cawan labu ( direbus dan lecek )
1 sudu besar pewarna kuning
Cara-caranya:
1. Masak bahagian A hingge gula larut. Ketepikan dulu.
2. Dalam mangkuk lain sebatikan bahan B. Gaul rata dan masukkan bahan A ke dalam B.
3. Satu bahagian di masukkan bahan C ( santan ) dan satu lagi bahagian masukkan bahagian D ( labu )
4. Bahagikan pula setiap bahagian pada 3 bahagian supaya dapat same banyak lapisan nye.
Cara memasak kuihnya:
1. Panaskan kukusan .
2. Masukkan adunan labu ke dalam loyang yang telah di alas plastik dan kukus selame 7 minit.
3. Lapiskan pula adunan santan dan kukus selama 7 minit.
4. Ulang sehingge habis 6 lapisan dan lapisan yang terakhir kukus selama 20 minit.
5. Bile kuih talam masak biarkan sejuk dahulu barulah di potong menggunakan pisau plastik.
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment