KERABU PEGAGA |
KERABU PEGAGA
Bahan-bahan:-
200 gram pegaga
1 cawan kelapa parut putih
1 genggam ikan bilis
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tumbuk lumat:-
5 biji bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
2 inci isi cekur
3 hirisan nipis kunyit hidup
1/2 inci belacan, dibakar
1 biji cili merah, buang biji
1 camca besar udang kering, rendam dalam air panas sekejap dan toskan
Cara-caranya:-
1-Pegaga dicuci bersih dan toskan sampai kering. Asingkan akarnya dan pegaga dipotong pendek. Ikan bilis dibersihkan, rendam 5 minit. Toskan dan perah hingga kering. Kemudian goreng hingga garing, angkat dan toskan. Ketepikan.
2-Gaul bahan2 tumbuk halus dengan kelapa parut hingga rata. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kemudian masukkan pegaga yang telah dipotong kecil. Gaul rata2, masukkan ke dalam kuali, kemudian goreng tanpa minyak selama 1 - 2 minit. Matikan api.
3-Rasa dan jika ok boleh alihkan ke dalam bekas sesuai. Tabur dengan ikan bilis goreng sebelum dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan.
200 gram pegaga
1 cawan kelapa parut putih
1 genggam ikan bilis
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tumbuk lumat:-
5 biji bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
2 inci isi cekur
3 hirisan nipis kunyit hidup
1/2 inci belacan, dibakar
1 biji cili merah, buang biji
1 camca besar udang kering, rendam dalam air panas sekejap dan toskan
Cara-caranya:-
1-Pegaga dicuci bersih dan toskan sampai kering. Asingkan akarnya dan pegaga dipotong pendek. Ikan bilis dibersihkan, rendam 5 minit. Toskan dan perah hingga kering. Kemudian goreng hingga garing, angkat dan toskan. Ketepikan.
2-Gaul bahan2 tumbuk halus dengan kelapa parut hingga rata. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kemudian masukkan pegaga yang telah dipotong kecil. Gaul rata2, masukkan ke dalam kuali, kemudian goreng tanpa minyak selama 1 - 2 minit. Matikan api.
3-Rasa dan jika ok boleh alihkan ke dalam bekas sesuai. Tabur dengan ikan bilis goreng sebelum dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment