Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Thursday 12 March 2015

APAM CORNETTO MINI GEBU

APAM CORNETTO MINI
Sekali pandang dah tertawan..
Comel..gebu..warna warni..
Bukan kanank-kanak je suka,,
Mak budak pun suka..
Hehehehe..

Apam gebu, topping chocolate, kekacang..
Bayangkan macam makan ice cream cornetto tu..

Ok.. Kita cuba ea apam cornetto kcik molek ni..
Di bawah ni..ad resepi dan tutorial sekali..
Selamat mencuba....

Resepi Apam Mini Cornetto
3 cawan tepung gandum ~ diayak (guna 1 cawan je)
4 biji telur (2 biji telur pasal kecit )
2 cawan gula kastor (3/4 cawan)
3/4 cawan air ice cream soda (1/2 caw an sprite)
1 sudu teh perasa rose ~ ita guna perasa yang berlainan untuk setiap warna 
(i guna blueberri paste & choc emulco)
Pewarna ~ ita guna pewarna yang berlainan 
(i pun guna kaler2...coklat, kuning, pepel)
Kon kertas secukupnya
Coklat masakan gelap secukupnya ~ dihiris halus 
Kekacang/ coklat rice / coklat cip atau manik bewarna

** NOTA:- TULISAN BERWARNA MERAH UNTUK SETENGAH ADUNAN

Cara-cara
Pukul telur dan gula hingga, putih, kembang gebu dan ringan ~ anggaran 5-7 minit
* tambahkan 1 sudu teh ovalate jika nakkan adunan apam yang lembut  
Masukkan tepung yang dah di ayak kan kaup balik hingga rata.
Tambahkan air aiskrim soda/sprite dan gaul rata.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dalam mangkuk berasingan
Letakkan pewarna dan perasa yang anda suka.
gaul hingga adunan, pewarna dan perasa bergaul sebati

Susun kon dalam kukusan. Letakkan dalam lubang kukus. 
Jangan tutup semua lubang tau! pastikan ada lubang untuk wap panas mengalir ke atas. 
Untuk yang ni ambil perhatian sikit ye.. Kukus yang kita beli biasanya ada 3 bekas dan satu tutup kan? ok! kita kena guna semuanya sekali. 
Bekas bawah kita letakkan air dan panaskan atas dapur. Kemudian letakkan bekas kedua dan biarkan kosong. Bekas ketiga baru kita susunkan kon dan isikan adunan dalam kon tu.

Adunan tu tuang selapis demi selapis mengikut warna berselang seli. 
Untuk lebih mudah masukkan adunan dalam piping bag, kemudian paipkan selapis-selapis berselang seli. 

Kemudian kita tutup kukus. Jika kon terlalu tinggi potong sedikit muncungnya supaya mudah di tutup. Pastikan tutup kukusan di balut dengan kain supaya wap air tidak menitis atas apam.

Kemudian kita kukus lah adunan kita dengan api sederhana selama 15-20 minit atau sehingga apam kita masak.
Bila apam dah masak keluarkan dari kukus dan biarkan ia sejuk
Jangan buka kon tu dahulu ye, sebab kita belum curahkan coklat di atasnya.

TUTORIAL KON KERTAS UNTUK APAM CORNETTO MINI


Sumber:- Mama najlaa & najwa
               Tutorial (edda kitchen)
                  


No comments:

Post a Comment