SAMBAL TOTOK JAWA |
Kalau makan dengan nasi panas, telur mata, kicap....
Peeerrghhhh... Sedap giler....
Menambah nasi jawabnya...
Lauk ayam, ikan, daging,....
Semua tolak tepi...
Sambal ni memang resepi turun temurun,
Huhuhu... tulah penangan sambal totok jawa ni...
Pada keturuanan lain tu...
Jangan lupa mencuba ea...
SAMBAL TOTOK JAWA
Bahan-bahan:-
Segenggam ikan bilis
10 batang cili padi
1 batang cili merah
Seulas bawang putih
Seulas bawang merah kecil
1 inci belacan
Sbiji tomato saiz kecil
Minyak untuk menggoreng
Garam dan ajinomoto secukup rasa
Cara-caranya:-
- Gorengkan ikan bilis hingga garing. Angkat. Bahagikan 2. Ketepikan.
- Gorengkan pula bawang merah, bawang putih dan belacan. Angkat dan ketepikan.
- Gorengkan pula cili padi, cili merah dan tomato. Ttutupkan kuali keran aia akan meletup-letup). Kecilkan api dan angkat.
- Tumbukkan lumat bahagian 1 ikan bilis goreng bersama semua bahan kecuali ikan bilis bahagian 2.
- Setelah lumat, Massukkan ikan bilis bahagian 2 dan tumbuk kasar. Sebatikan.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment