Bahan A :
7 biji telur gred A
250g tepung hongkong (boleh juga menggunakan tepung gandum sebanyak 220g)
180g gula halus (boleh kurangkan ikut citarasa)
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
75 ml air ais
Bahan B :
250g mentega berkualiti (pada suhu bilik)
140g cream cheese (pada suhu bilik)
7 sudu besar susu pekat manis
Bahan C :
50g serbuk koko (diayak) - kurang sukatan jika menggunakan pure cocoa
2-3 sudu besar susu pekat manis
sedikit pewarna coklat atau coklat emulco
** NOTA .. Loyang 7x7x3 atau 8x8x3)
Cara-cara :
01. Pukul bahan A hingga kembang dan pekat. Dalam bekas/mangkuk pengadun berasingan, pukul bahan B hingga berkrim.
02. Kemudian satukan bahan A dan B. Putar lagi dengan kelajuan perlahan hingga sebati.
03. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong (lebihkan sedikit bahagian ni jika suka) dan satu lagi disatukan dengan bahan C (putar sebati).
04. Bakar/grill lapis demi lapis. Mulakan dengan lapisan coklat, ratakan dengan 6 atau 7 sudu makan adunan dan bakar/grill menggunakan api atas sahaja (suhu 180C-200C) selama lebih kurang 5 minit (tetapi bergantung juga pada jenis oven masing-masing. Jika cepat panas, masa membakar boleh dikurangkan dan begitu juga sebaliknya).
05. Setelah itu, keluarkan loyang dari oven, dan tekan lapisan kek dengan menggunakan penekan kek atau alat lain yang besesuaian. Kemudian lapiskan lagi dengan adunan seterusnya. Ulangi proses hingga habis lapisan coklatnya.
06. Teruskan melapis dengan lapisan putihnya pula sehingga habis. (Untuk memastikan lapisannya sama rata, adunan boleh disukat menggunakan bekas-bekas kecil atau cawan-cawan kecil yang sama saiznya jika tak yakin menggunakan sudu makan).
07. Setelah habis membakar semua lapisan, bakar untuk keseluruhan kek selama 5-6 minit dengan suhu 160C (api atas dan bawah) atau ikut keselesaan masing-masing.
08. Sejukkan kek setelah dikeluarkan dari oven. Setelah itu, potong kek dan hidangkan.
Sumber: Syapex
7 biji telur gred A
250g tepung hongkong (boleh juga menggunakan tepung gandum sebanyak 220g)
180g gula halus (boleh kurangkan ikut citarasa)
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
75 ml air ais
Bahan B :
250g mentega berkualiti (pada suhu bilik)
140g cream cheese (pada suhu bilik)
7 sudu besar susu pekat manis
Bahan C :
50g serbuk koko (diayak) - kurang sukatan jika menggunakan pure cocoa
2-3 sudu besar susu pekat manis
sedikit pewarna coklat atau coklat emulco
** NOTA .. Loyang 7x7x3 atau 8x8x3)
Cara-cara :
01. Pukul bahan A hingga kembang dan pekat. Dalam bekas/mangkuk pengadun berasingan, pukul bahan B hingga berkrim.
02. Kemudian satukan bahan A dan B. Putar lagi dengan kelajuan perlahan hingga sebati.
03. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong (lebihkan sedikit bahagian ni jika suka) dan satu lagi disatukan dengan bahan C (putar sebati).
04. Bakar/grill lapis demi lapis. Mulakan dengan lapisan coklat, ratakan dengan 6 atau 7 sudu makan adunan dan bakar/grill menggunakan api atas sahaja (suhu 180C-200C) selama lebih kurang 5 minit (tetapi bergantung juga pada jenis oven masing-masing. Jika cepat panas, masa membakar boleh dikurangkan dan begitu juga sebaliknya).
05. Setelah itu, keluarkan loyang dari oven, dan tekan lapisan kek dengan menggunakan penekan kek atau alat lain yang besesuaian. Kemudian lapiskan lagi dengan adunan seterusnya. Ulangi proses hingga habis lapisan coklatnya.
06. Teruskan melapis dengan lapisan putihnya pula sehingga habis. (Untuk memastikan lapisannya sama rata, adunan boleh disukat menggunakan bekas-bekas kecil atau cawan-cawan kecil yang sama saiznya jika tak yakin menggunakan sudu makan).
07. Setelah habis membakar semua lapisan, bakar untuk keseluruhan kek selama 5-6 minit dengan suhu 160C (api atas dan bawah) atau ikut keselesaan masing-masing.
08. Sejukkan kek setelah dikeluarkan dari oven. Setelah itu, potong kek dan hidangkan.
Sumber: Syapex
No comments:
Post a Comment