Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Tuesday, 6 January 2015

REMPEYEK


Bahan-Bahan :

100 gram tepung beras
100 gram tepung jagung
200 ml air / santan cair
2 ulas bwg putih - ditumbuk lumat
1 biji telur
Garam dan gula secukup rasa
Kacang tanah secukupnya
Ikan bilis - jika suka

Bahan Dikisar Kering :

1 sudu besar udang kering
1/2 sudu bear ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar jintan manis

Cara-Cara

Ayak tepung beras dan tepung jagung. Satukan kesemua bahan lain ke dalam tepung kecuali kacang tanah dan ikan bilis. Kacau hingga sebati. Panaskan minyak secukupnya dengan api yang sedang.
Ambil sesenduk adunan dan tuangkan ke dalan acuan rempeyek, pusing hingga adunan nampak kemas
dan nipis Segera taburkan kacang dan ikan bilis. Masukkan ke dalam minyak yang sudah panas. Biar
sehingga kepingan rempeyek lekang dan meluncur sendiri ke dalam minyak gorengan. Goreng hingga
kacang masak dan kepingan rempeyek garing.

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)

No comments:

Post a Comment