Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Tuesday, 6 January 2015

Bahulu Lapis Pandan



Bahan-bahan :

75 gm tepung gandum + 25 gm susu tepung (diayak)
90 gm gula pasir (dikisar halus)
1/2 sudu kecil baking powder
3 biji telur gred A (CT guna 4 biji telur gred B)
1 sudu kecil pandan emulco / pandan paste
jem secukupnya untuk melapis

Cara-cara :

1. Sediakan loyang yang bersesuaian (nak guna loyang bulat pun boleh). Lengserkan dengan mentega dan alaskan dengan kertas minyak. Lengserkan lagi dengan mentega pada kertas minyak dan taburkan sedikit tepung. Panaskan suhu oven pada suhu 180C.

2. Satukan gula dan telur di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang. (high speed).

3. Masukkan pandan emulco dan baking powder. Putar lagi hingga kembang dan gebu.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan senduk kayu. Gunakan kaedah kaup balik.

5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 20 minit atau sehingga perang menyeluruh.

6. Setelah masak, keluarkan bahulu dari oven. Biar sejuk dahulu baru boleh dipotong.

7. Potong kepada beberapa bahagian dan lapiskan dengan jem yang disukai.

Psssttt, terima kasih sudi baca dan singgah ke blog baru Resepi Shiela Rusly. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

FB Page : Resepi Sheila Rusly

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 ;)


No comments:

Post a Comment