Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Tuesday, 7 April 2015

BELANGKAS MASAK LEMAK CILI API YANG BERAPI..

BELANGKAS MASAK LEMAK CILI API
     Belangkas ialah sejenis haiwan yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar. Belangkas mudah ditangkap di tepi-tepi pantai kerana tidak menggigit tetapi mempunyai ekor yang panjang dan tajam. Belangkas ini biasanya dimasak bahangian badan dan telurnya 

    Menu masakan seperti, serunding telur belangkas, sambal belangkas, asam pedas belangkas dan belangkas masak lemak cili api, biasa di jual di Kota Tinggi, Johor.  Belangkas mempunyai sedikit toksin yang akan membuatkan anda merasa pening atau mabuk sekiranya belangkas disiang dengan cara yang tidak betul.  Hanya orang yang pakar sahaja tahu caranya. Mari cuba resepi lazat ini..

BELANGKAS MASAK LEMAK CILI API

Bahan-bahan:-
1 ekor belangkas 
1 biji kelapa parut – ambil dua mangkuk santan 
2 biji tomato – dipotong empat
1 tangkai cili hijau – dibelah dua 
1 tangkai cili merah – dibelah dua 
10 tangkai cili api – ditumbuk 
2 cm kunyit hidup – ditumbuk 
1 camt biji ketumbar – ditumbuk
1/2 camt jintan halus – ditumbuk
1/2 camt jintan kasar – ditumbuk
2 ulas bawang merah – ditumbuk 
Secukupnya garam dan serbuk perasa
Daun kunyit

Cara-cara:- 
1. Siang belangkas dan bersihkan. 

2. Campurkan bahan tumbuk  ke dalam santan.

3. Jerang diatas api yang perlahan dan kacau supaya santan tidak pecah.

4. Masukkan belangkas, tomato, cili hijau, cili merah dan garam.

5. Bila santan sudah mendidih, masukkan daun kunyit.  Padamkan api.

6. Sedia untuk dihidang.  

BELANGKAS
Sumber: Blogger

P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com

Kalau Nak Share SILA Komen “ SAYA SHARE ” Mohon Kerjasama tq
( Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda )

Selamat mencuba!!!
Show comments
Hide comments

1 comment: