Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Friday 13 March 2015

TART GULUNG CAIR DIMULUT

TART GULUNG GEBU
Sejenis kuih @ biskut yang digemari oeh rakyat Malaysia.  Bukan shaja dapat dinikmati pada hari raya, bahkan menjadi pilihan untuk cenderamata dan hidangan semasa majlis tertentu.  Tart tradisional biasanay menggunakan aduan yang ytelah diterapa dan diletakkan inti di tengahnya. 

Kini, tart telah diberiakan inovasi yang berbagai.  Inti berbagai perisa. Juga bermacam bentuk. Ini saya kongsikan resepi tart gulung nenas yang pastrinya gebu dan cair dimulut.  

RESEPI TART GULUNG GEBU
Bahan-bahannya:-
1 cwn mentega
3 sdb gula aising
1 bj telur kuning
2 1/2 cwn tpg gandum
2 sdb tpg jagung
2 sdb tpg kastard
1 sdb susu tepung
Secukupnya pewarna kuning
Secukupnya inti jem nanas

Cara-caranya:-
  1. Pukulkan sebati telur, butter dan gula aising.  Campurkan kesemua jenis tepung.
  2. Satukan kesemua bahan.  Uli sehingga menjadi doh.
  3. Jika terlembik, tambah kan sedikit lg tpung gandum.
  4. Letakkan sedikit pewarna kuning. Cetakkan doh dengan acuan.
  5. Letakkan jem nanas dan gulungkan.
  6. Sapukan permukaan dengan kuning telur.
  7. Bakarkan sehingga masak mengikut suhu oven anda.


Selamat mencuba


No comments:

Post a Comment