Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Saturday, 28 March 2015

PULUT UDANG PANGGANG MABELES..

PULUT UDANG PANGGANG
Tentunya namanya tidak asing lagi kedengaran.  Di sesebuah daerah kadangkala namanya juga berbeza.  Ada juga yang memanggilnya sebagai pulut panggang.  Kuih yang sama, hanya nam berbeza.  Terbayang kelemakkan pulut dan kelazatan serunding sertaaroam wangi daun pisang.  Fuhhh.. Tak sabar nak menikmatinya. Jangan lupa mencuba resepi ini ea..

PULUT UDANG PANGGANG

Bahan A - (Doh)
500 gm beras pulut (rendam selama 2 jam)
25O ml santan pekat
200 ml air
1 sudu teh garam

Bahan B - (Inti)
90 gm cili kering
9 ulas bawang merah - dihiris
6 ulas bawang putih - dihiris
70 gm udang kering
2 batang serai- dihiris
2 sm halia- dihiris
1 sm lengkuas- dihiris
100 gm gula kastor
1 sudu teh garam
1 kg kelapa parut putih
1 cawan minyak masak

Bahan Bungkus
Daun Pisang

Cara menyediakan Pulut Udang Panggang
1. Untuk membuat doh, larutkan santan pekat bersama air dan garam.

2. Ambil beras pulut yang direndam selama 2 jam dan ditos airnya.

3. Kemudian gaul bersama santan dan kacau sebati. Kukus pulut selama 30 minit dan biarkan sejuk.

4. Untuk membuat inti pula, kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, udang kering, serai, halia dan lengkuas hingga halus.

5. Panaskan minyak dan tumis sehingga wangi. Masukkan pula bahan-bahan lain. Kacau sebati dan biarkan sejuk.

6. Kemudian, ambil pulut yang dikukus tadi dan letakkan intinya dan bungkus kemas. Bakar hingga masak.

P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment