PULUT UDANG PANGGANG |
PULUT UDANG PANGGANG
Bahan A - (Doh)
500 gm beras pulut (rendam selama 2 jam)
25O ml santan pekat
200 ml air
1 sudu teh garam
Bahan B - (Inti)
90 gm cili kering
9 ulas bawang merah - dihiris
6 ulas bawang putih - dihiris
70 gm udang kering
2 batang serai- dihiris
2 sm halia- dihiris
1 sm lengkuas- dihiris
100 gm gula kastor
1 sudu teh garam
1 kg kelapa parut putih
1 cawan minyak masak
Bahan Bungkus
Daun Pisang
Cara menyediakan Pulut Udang Panggang
1. Untuk membuat doh, larutkan santan pekat bersama air dan garam.
2. Ambil beras pulut yang direndam selama 2 jam dan ditos airnya.
3. Kemudian gaul bersama santan dan kacau sebati. Kukus pulut selama 30 minit dan biarkan sejuk.
4. Untuk membuat inti pula, kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, udang kering, serai, halia dan lengkuas hingga halus.
5. Panaskan minyak dan tumis sehingga wangi. Masukkan pula bahan-bahan lain. Kacau sebati dan biarkan sejuk.
6. Kemudian, ambil pulut yang dikukus tadi dan letakkan intinya dan bungkus kemas. Bakar hingga masak.
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment