LALA MASAK 3 RASA |
Bahan-bahan:
4-5 ulas bawang putih (hiris)
1 labu bawang besar (potong dadu)
1/2 inci halia
1 sudu besar cili kisar (kalau nak tambah pedas)
2 batang serai
daun limau purut
2-3 sudu besar sos tiram
2-3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos plum (kalo tak de sos tomato pon ok)
nenas dipotong dadu (guna yang dalam tin jer.dah siap potong=p)
carrot dipotong dadu
capsicum hiris
cili padi
tomato potong dadu
*suka hati nak tambah sayur ape.
Cara-caranya :-1. Tumis bawang putih ngan halia, masukkan cili kisar. kacau sehingga naik bau. masukkan semua sos.
2. Masukkan serai and daun limau purut, bawang besar, sayur mayur, garam dan gula.
3. Kacau kalau terlalu pekat masukkan sedikit air. tapi sebelum masukkan lala masak sehingga pekat sebab lala banyak air.
4. Masukkan lala, kacau, tutup dengan penutup 4-5 minit.
5. Siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.
Sumber: Resepi lauk pauk turun temurun
No comments:
Post a Comment