KEK VELVET PELANGI |
KEK VELVET PELANGI
Bahan-bahan:-
4 biji telur - A yang sejuk dr peti ais
3/4 cawan gula halus/perang (180g)
1 1/2 cawan tepung gandum (180g) - diayak
3/4 sk baking powder
1/2 sb penuh ovallete
1/4 sk garam
7 1/2 sb susu sejat (120g)
1 sk esen vanilla
1/3 cawan minyak jagung/mentega cair (80g)
6 pewarna pilihan
Cara-cara:-
01. Panaskan kukusan. Loyang 9x6x3 / 8 inc dialas kertas dan digris.
02. Satukan kesemua bahan2 ke dalam mangkuk mixer kecuali minyak dan pewarna dan pukul hingga kembang.
03. Masukkan minyak dan kacau perlahan2 hingga adunan sebati.
04. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna pilihan.
05. Bubuh adunan berselang-seli warna ke dalam loyang hingga habis.
06. Tutup loyang dengan aluminium foil yg digris dan kukus selama 45 min atau hingga kek masak.
07. Buka segera alum.foil tadi dan biar kek di dalam loyang 5-10 min dan terbalikkan atas redai kek untuk disejukkan.
08. Setelah sejuk,potong dan hidangkan.
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment