Bahan-bahan utk perap lamb shoulder (Anggaran 7 keping)
1. 6 keping lamb shoulder
2. Bahan kisar: 5 cm halia,
1 cm kunyit hidup,
4 ulas bawang putih dan
4 ulas bawang merah
3. 3 sudu besar madu
4. 4 sudu besar Sos tiram
5. 4-5 sudu besar lada hitam kisar
6 1/2 sudu kecil serbuk Jintan manis ,
7. 1/2 sudu kecil jintan putih
8. 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar,
9. Sedikit kicap cair penganti garam
Cara menyediakannya :
1. Masukkan ke semua bahan perap ke dalam bekas.
3. Masukkan lamb shoulder ke dalam bahan perapan tadi dan gaul sebati
3. Perap lamb shoulder selama 2-3 jam atau semalaman.
4. Bakar lamb chop sampai masak. Boleh guna juali leper, kuali serba guna atau bakar atas arang.
Bahan-bahan sos:
1. Saki baki bahan perapan
2. 2 sudu teh sos tiram
3. 2 sudu teh sos tomato
4. 4 sudu besar lada hitam kisar
5. 2 sudu teh brown sugar
semuanya di masak dalam periuk bersama ngan 300 ml air hingga agak mendidih. Sebelum angkat pekatkan black pepper sos ngan bancuhan tepung jagung atau tepung ubi.
sedia untuk dihilangkan bersama hiasan yg diingini.
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba <3 :)
No comments:
Post a Comment