Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Friday 20 February 2015

Resepi Kuih Putu Piring


Bahan-bahan (untuk sekitar 15 keping)

  • 2 cawan tepung beras
  • 3/4 sudu garam
  • 150ml air panas
  • 1/2 cawan kelapa parut (ambil yg putih shj dan gaul dgn 1/2 sudu teh garam)
  • 1/2 cawan gula melaka,diparut
  • 5-6 helai daun pandan
  • kain muslin (kain putih jarang berukuran 6-8inci persegi)
  • Daun pisang digunting 2inci persegi

Cara-cara membuatnya :

Tepung beras digoreng tanpa minyak 5 minit. Ayak dan biarkan sejuk.

Campurkan garam dengan air panas dan daun pandan.Biar sebentar untuk mendapatakn bau pandan. Renjis-renjiskan pada tepung. Gaulkan supaya dapat hasil seperti serbuk roti. seeloknya air panas

Artikel Berkaitan : Tips Serangan Jantung Ketika Bersendirian

Panaskan pengukus.
Griskan acuan putu dgn sedikit minyak.
Tabur sedikit tepung , kemudian sedikit gula merah. Tambah sedikit tepung lagi diatasnya.

Letakkan kain muslin diatasnya dan telangkupkan acuan pada pengukus (elok guna pengukus khas) biarkan selama 3-4 minit dan angkat acuan.

Biarkan putu dalam kain muslin selama kira2 seminit lagi sebelum kain dan putu diangkat.

Buka kain muslin dan letakkan sedikit kelapa parut yg telah digaul dengan sedikit garam. Letakkan daun pisang di atasnya dan terbalikkan putu.Sedia untuk dihidang dan disantap .


No comments:

Post a Comment