300 gm kek coklat lembab
Lapisan Tengah
30 g tepung kastad
1 biji kuning telur
600 ml air
150 ml susu cair
100 g gula pasir
1 camb serbuk agar-agar
Sedikit pewarna kuning
Lapisan Atas
30 gm tepung jagung
500 ml air
150 ml susu segar
50 g gula pasir
1 camb serbuk agar-agar
100 g coklat putih, dihiris
Cara membuatnya
1. Hiris nipis kek dan alas pada dasar loyang 22 cm.
2. Lapisan tengah: Larutkan tepung kastad, kuning telur dan sedikit air. Tuangkan ke dalam periuk.
3. Masukkan baki air, susu cair, gula, serbuk agar-agar dan pewarna kuning ke dalam periuk.
4. Kacau campuran puding di atas api sederhana hingga mendidih dan pekat.
5. Angkat dan tuangkan ke atas kek tadi.
6. Lapisan atas: Satukan semua bahan kecuali coklat putih. Kacau atas api perlahan hingga pekat.
7. Angkat dan campurkan coklat putih. Bila larut, tuangkan ke atas lapisan tengah.
8. Biar sejuk kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam.
Resepi : Chef Norzailina Nordin.
Gambar: Chef Norzailina Nordin
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba <3 :)
No comments:
Post a Comment