Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Monday, 16 February 2015

13 PETUA RESEPI ENAK KETIKA BERPANTANG


1. Minuman Milo Nestum

Bahan-bahan :


  • 3 sudu besar milo
  • 1 sudu susu pekat manis / atau
  • 2 sudu susu tepung (kalau guna susu tepung, tambahlah gula sikit)
  • 4 sudu besar nestum


Cara-caranya :

Masukkan semua bahan diatas kedalam cawan / mug. Lepas tu tuangkan air panas dan kacau. Campurkan dengan air sejuk jika anda nak kurangkan panas air atau nak bagi suam.
Mudah sangat, dan yang penting ia bagus diambil sama ada bagi mereka yang sedang dalam pantang bersalin atau bagi ibu-ibu yang menyusukan anak kerana Nestum kaya dengan serat yang boleh membantu sistem penghadaman dan mengurangkan masalah sembelit manakala milo pula merupakan minuman yang memberi tenaga.

2. Kerabu Pegaga

Bahan-bahannya :


  • Pegaga secukupnya (dipotong ikut kesukaan anda)
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh lada hitam i inci halia muda
  • 2 biji bawang merah
  • 50 gram ikan bilis (kalau nak gantikan dengan ikan masin pun boleh juga - tapi ikan masin hendaklah dibakar dulu kemudian dibuang tulangnya)
  • 1 inci kunyit hidup


Cara-cara :

Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia, kunyit, lada hitam dan ikan bilis sehingga lumat.
Goreng kesemua bahan diatas tanmpa minyak.
Biarkan sehingga sedikit kering dan angkat.
Kemudian gaulkan bahan-bahahn yg digoreng tanpa minyak tersebut dengan pegaga yang telah dipotong.
Siap… boleh makan bersama dengan nasi yang masih panas.
Mesti sedap dan menyelerakan.

3. Ikan Tenggiri Goreng Halia

Bahan-bahannya :

  • 1 keping ikan tenggiri
  • 4ch halia di hiris dan di goreng
  • 2 sudu makan minyak bijan
  • 1-2 sudu makan kicap manis
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh garam


Cara-cara :

Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit dan biarkan selama 20 minit. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing dan di ketepikan.Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan ikan semula.Tuangkan kicap dan di kacau rata. Angkat ikan dan letak dalam pinggan. Taburkan halia goreng di atasnya.

4. Ayam Masak Bijan

Bahan-bahannya:

  • 1/2 ekor ayam di buang kulit- di potong dan di bersihkan
  • 4cm halia tua - di hiris
  • 3 sudu makan minyak bijan
  • 1/2 sudu makan kicap manis
  • Sedikit garam
  • Air secukupnya


Cara-cara :

Panaskan minyak bijan dan tumiskan halia sehingga berbau harum. Masukkan ayam dan di kacau hingga rata. Tutup kuali dan dan masak ayam selama 20 minit dengan api yang kecil. Tuangkan sedkit air supaya tidak terlalu kering. Akhir sekali masukkan kicap dan di kacau rata. Bila ayam masak tutupkan api. Tambah garam jika perlu.

5. Sup Ikan Haruan

Bahan-bahannya:

  • 1 ekor ikan haruan
  • 2 cawan air
  • 2 sudu makan minyak jagung
  • 1 sudu makan lada hitam - di tumbuk
  • 3 ulas bawang merah - di tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - di tumbuk
  • 2 cm halia - di tumbuk
  • 1 keping asam keping
  • Garam secukup rasa
  • Daun bawang dan daun sup di hiris


Cara-cara :

Ikan di potong dan di bersihkan dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
Bilas dengan air dan di tos. Panaskan minyak jagung dalam periuk dan tumiskan bahan yang di tumbuk tadi hingga berbau. Masukkan sedkit air. Apabila mendidih masukkan lada hitam, asam keping dan ikan. Kacau rata dan masak lagi hingga mendidih. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang dan daun sup sebagai penambah selera.

6. AYAM MASAK KERING

Bahan-bahan:

  • 200 ml air
  • 3 – 5 helai daun pegaga – dihiris
  • 3 ulas bawang kecil – dihiris
  • 2 ketul ayam (sederhana besar)
  • Seketul halia – dimayang halus
  • ½ sudu teh serbuk lada hitam
  • ½ sudu teh serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa


Cara menyediakan:
a) Masak kesemua bahan dan kacau rata sehingga mendidih.
b) Perlahankan api dan tunggu sehingga kuah pekat atau kering (mengikut suka).
Hidangkan ketika masih panas.

Info: Bagi masyarakat Melayu, kunyit juga diminum sebagai jamu terutamanya bagi ibu selepas bersalin.

Tujuannya untuk mengecutkan rahim dan mencuci darah. Dimakan bersama nasi sebagai ulam selama 40 hari pantang. Mampu mengembalikan kecergasan badan dan menyembuhkan luka dalaman.

7. SUP AYAM

Bahan-bahan:

  • 250 ml air
  • 2 ketul ayam
  • ½ sudu teh serbuk lada hitam
  • Halia sebesar ibu jari – dimayang
  • Garam secukup rasa


Cara menyediakan:

a) Rebus kesemua bahan. Tambah air jika tidak mencukupi.
b) Biarkan ia mendidih hingga tinggal sedikit kuahnya.
Angkat dan hidangkan.

Info: Penggunaan lada hitam bertujuan untuk memanaskan badan Boleh diambil oleh ibu yang bersalin secara pembedahan tetapi seeloknya dalam kuantiti yang sedikit.

8. DAGING LADA HITAM

Bahan-bahan:

  • 500 gm daging lembu
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 5 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 2 sudu makan minyak jagung
  • 1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar
  • 1 sudu makan kicap manis
  • Garam secukup rasa


Cara menyediakan:

a) Daging dihiris nipis dan dibersihkan.
b) Panaskan minyak jagung. Goreng daging hingga agak garing. Angkat.
c) Masukkan bawang besar dan bawang putih ke dalam baki minyak gorengan tadi. Kacau hingga wangi. d) Kemudian masukkan semula daging, kicap, lada hitam dan garam. Kacau rata-rata kemudian angkat. Hidangkan.

9. AYAM LADA HITAM

Bahan-bahan:

  • 3 ketul ayam
  • 1 labu bawag putih..hiris halus
  • 2 inci halia-hiris halus
  • 3 sudu lada hitam tumbuk
  • minyak untuk tumis


Cara menyediakan:
Tumis semua bahan kecuali ayam, bila naik bau masukkan ayam dan sedikit air...bagi ayam empuk..rasa garam dan gula...siap dihidang makan dengan nasi panas

10. Sup Tulang

Bahan A

  • 1 kg tulang lembu – dicuci dan ditoskan
  • 2 sm halia – diketuk
  • 1 sudu makan lada hitam – ditumbuk
  • 1 sudu teh garam kasar
  • 1 sudu makan gula
  • Air secukupnya


Bahan B (ditumbuk)

  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 cm halia
  • 1 sudu makan jintan manis
  • 1 sudu makan lada hitam


Bahan C (ditumis)

  • 2 batang kulit kayu manis
  • 1 biji bawang besar – dihiris
  • 5 biji cengkih
  • 3 biji bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga


Bahan D

  • 2 bunjut rempah sup tulang
  • 3 bji kentang – dibelah dua
  • 8 biji cili api
  • 3 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan sos ikan
  • 1 biji jus limau nipis
  • Sedikit minyak
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk perasa
  • Bawang goreng, daun sup dan daun bawang – untuk ditabur


Cara-cara :

Masukkan tulang yang telah dibersihkan bersama air, halia, gula, garam kasar dan lada hitam dalam satu periuk. Didihkan atas api kecil dan bertutup hingga tulang empuk. Tambah air jika perlu. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang hingga kuning. Masukkan kesemua bahan C dan kacau. Masukkan pula bahan B dan tumis hingga garing. Setelah garing, masukkan rempah sup. Kacau dan masukkan satu senduk stok dan kacau sekejap. Tuang bahan tumis ini ke dalam periuk stok tulang dan kacau sekejap. Didihkan kembali, masukkan garam, serbuk perasa, sos tiram dan sos ikan. Tutup dan biarkan mendidih lagi. Kemudian masukkan separuh bawang goring. Akhir sekali masukkan cili api dan sedikit hirisan saun sup. Tuang jus limau dan kacau rata. Ketika menghidang, taburkan bawang goring, daun sup dan daun bawang. Petua Orang Tua : Masakan jenis sup biasanya banyak menggunakan campuran rempah ratus. Ia sangat baik dalam memanaskan badan dan mencuci darah.

11. Sup Sayur Campur

Bahan:

  • 3 ulas bawang putih
  • 1 kiub pati rebusan ayam
  • 50 gm suun
  • 40 gm kek ikan
  • 30 gm bunga kobis
  • 30 gm brokoli
  • 30 gm cendawan
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Sedikit minyak


Cara-cara :

Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang putih bersama kek ikan hingga wangi. Masukkan air bersama pati rebusan ayam dan semua sayuran. Biar hingga mendidih. Masukkan suun. Biar selama lima minit sebelum diangkat. Hidangkan. Petua Orang Tua : Walaupun ada yang mengatakan ibu selepas bersalin tidak digalakkan menikmati makanan berkuah, tetapi harus diingat masalah sembelit mudah berlaku sekiranya mereka hanya ingin mengamalkan makanan kering.
Sayur-sayuran tetap diperlukan oleh setiap ibu yang sedang berpantang.

12. Rendang Hati Lembu

Bahan:

  • ½ kg hati lembu – dipotong
  • 2 cawan pati santan
  • ½ cawan kerisik
  • 2 sudu makan rempah kari
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis


Bahan (dikisar):

  • 10 ulas bawang merah
  • 200 gm cili merah
  • 2 sudu makan ketumbar
  • 3 batang serai
  • 4 cm lengkuas
  • 2 cm halia
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 biji buah keras


Cara-cara :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan hati. Kacau sekejap.
3. Masukkan santan dan masak hingga pekat.
4. Akhir sekali masukkan kerisik dan garam secukup rasa.

Daging Bakar

Bahan-bahan:

  • 300 gm daging lembu
  • garam minyak


Cara-cara :

1. Gaulkan daging dgn garam dan panggang sehingga amsak.
2. Renjiskan minyak sekali sekala supaya tidak melekat pada pemanggang.

13. Air Assam

Bahan:

  • 4 keping asam gelugor
  • garam
  • 5 s/k lada hitam tumbuk
  • sedikit hirisan bawang kecil


Cara: gaulkan senua bahan dan rasakan garamnya.

Sumber Kak Engku Bidan Bersalin..

P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly 
More Resepi : www.resepisheilarusly.com

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba .

No comments:

Post a Comment