Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Wednesday, 25 February 2015

Koci Pulut Hitam


BAHAN Untuk Koci Pulut Hitam


BAHAN - Bahannya :


  • 250 gm tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung pulut hitam direndam dan direbus
  • 1tbsp tepung gandum
  • 80gm keledek- direbus dan dilenyek
  • secubit garam-saya tambah
  • 1 1/2 cawan air


BAHAN - BAHAN UNTUK INTI :-

  • 1 biji kelapa parut putih basah (yg tidak terlalu tua)
  • 1 ketul gula Melaka
  • 1 cawan gula pasir
  • 3tbsp susu pekat
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • 1/2 cawan air

Cara-cara 

UNTUK INTI:-

  1. Kelapa putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
  2. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
  3. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit baru letakkan susu pekat.
  4. Angkat dan sejukkan.

UNTUK DOH :-

  1. Tapis beras pulut hitam yg telah direbus dan mesin dgn sedikit air.
  2. Satukan tepung pulut , keledek lenyek , tepung gandum dan tepung pulut hitam yg dah dimesin tadi, gaul sebati.
  3. Tambahkan air sedikit demi sedikit hingga doh tidak melekat di mangkuk dan tangan.
  4. Sedia dibuat koci.
  5. 250 gm tepung pulut
  6. 1/2 cawan tepung pulut hitam direndam dan direbus
  7. 1tbsp tepung gandum
  8. 80gm keledek- direbus dan dilenyek
  9. secubit garam-saya tambah
  10. 1 1/2 cawan air

BAHAN2 UNTUK INTI :-
  1. 1 biji kelapa parut putih basah (yg tidak terlalu tua)
  2. 1 ketul gula Melaka
  3. 1 cawan gula pasir
  4. 3tbsp susu pekat
  5. 2 helai daun pandan, disimpul
  6. 1/2 cawan air

Cara-cara

UNTUK INTI :-
  1. Kelapa putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
  2. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
  3. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit baru letakkan susu pekat.
  4. Angkat dan sejukkan.

UNTUK DOH :-

  1. Tapis beras pulut hitam yg telah direbus dan mesin dgn sedikit air.
  2. Satukan tepung pulut , keledek lenyek , tepung gandum dan tepung pulut hitam yg dah dimesin tadi, gaul sebati.
  3. Tambahkan air sedikit demi sedikit hingga doh tidak melekat di mangkuk dan tangan.
  4. Sedia dibuat koci.
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly 

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba .

No comments:

Post a Comment