BAHAN Untuk Koci Pulut Hitam
BAHAN - Bahannya :
- 250 gm tepung pulut
- 1/2 cawan tepung pulut hitam direndam dan direbus
- 1tbsp tepung gandum
- 80gm keledek- direbus dan dilenyek
- secubit garam-saya tambah
- 1 1/2 cawan air
BAHAN - BAHAN UNTUK INTI :-
Cara-cara
UNTUK INTI:-
UNTUK DOH :-
- Tapis beras pulut hitam yg telah direbus dan mesin dgn sedikit air.
- Satukan tepung pulut , keledek lenyek , tepung gandum dan tepung pulut hitam yg dah dimesin tadi, gaul sebati.
- Tambahkan air sedikit demi sedikit hingga doh tidak melekat di mangkuk dan tangan.
- Sedia dibuat koci.
- 250 gm tepung pulut
- 1/2 cawan tepung pulut hitam direndam dan direbus
- 1tbsp tepung gandum
- 80gm keledek- direbus dan dilenyek
- secubit garam-saya tambah
- 1 1/2 cawan air
BAHAN2 UNTUK INTI :-
Cara-cara
UNTUK INTI :-
- Kelapa putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
- Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
- Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit baru letakkan susu pekat.
- Angkat dan sejukkan.
UNTUK DOH :-
- Tapis beras pulut hitam yg telah direbus dan mesin dgn sedikit air.
- Satukan tepung pulut , keledek lenyek , tepung gandum dan tepung pulut hitam yg dah dimesin tadi, gaul sebati.
- Tambahkan air sedikit demi sedikit hingga doh tidak melekat di mangkuk dan tangan.
- Sedia dibuat koci.
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba .
No comments:
Post a Comment