Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Friday 23 January 2015

Resepi Buah Rotan


Bahan-bahan ( Seisi keluarga )

3 cawan tepung pulut
1 biji telur
1 cawan air
3 sudu besar pati santan
1/2 cawan gula
Bijan secukupnya

Cara-cara

Masukkan tepung dan gula ke dalam mangkuk, buat lubang di tengah kemudian letak air, telur (dipukul terlebih dahulu) dan pati santan sekit demi sedikit dan kacau. Setelah dicampurkan semua, uli sehingga sebati dan lembut.

Ambil doh yang dah siap tadi , uli kecil-kecil kemudian letak bijan. Semasa menguli , ulisekali dengan bijan. Bijan akan melekat pada tepung.

Ulangi sehingga habis. Goreng sehingga kekuningan pada api yang sederhana panas.

p/s: Uli dengan tangan akan membuatkan bijan akan melekat dan apabila mengoreng , pastikan minyak banyak dan jgn terlalu kacau, kerana bijan akan keluar.

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly 
More Resepi : www.resepisheilarusly.com

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)
Show comments
Hide comments

1 comment:

  1. Bila ikut resepi ni tak jd pon
    Rupa perfect tp tak crunchy pon....lemau aje

    ReplyDelete