Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Tuesday 6 January 2015

PUDING LABU BERLAPIS CENDOL




Bahan-bahan :-

lapisan bawah :

1/2 tahil agar-agar kering (kalau beli tu tengok berat dia tulis 37.5 gram (1 tahil), dilipat dua & potong/ guna separuh)
3 1/2 mug air
3/4 mug gula
1/2 biji labu | direbus (saya guna labu saiz kecil)
1 sudu besar kastad
2 biji telur
1/2 tin susu cair

Caranya :

Labu diblender bersama susu cair, telur, tepung kastad dan sedikit garam sehingga hancur.

Masak agar-agar bersama air hingga hancur, kemudian masukkan gula.

Apabila gula sudah hancur, bolehlah dimasukkan bahan blender tadi.Masak hingga mendidih dan bolehlah diangkat.

Sejukkan dalam bekas yang sesuai sehingga sedikit beku lapisan di atasnya.

lapisan atas :

1/2 tahil agar-agar kering
3 1/2 mug air
1/2 tin susu cair (saya gantikan dengan santan)
1/2 mug gula
Sebungkus cendol
Sedikit garam

Caranya :

Masak agar-agar bersama air hingga hancur, kemudian masukkan gula.

Masukkan cendol (yang telah dibuang airnya kemudian toskan).

Kacau perlahan-lahan.

Masukkan susu cair dan sedikit garam.

Biar sampai mendidih.

Bolehlah diangkat dari dapur.

Masukkan ke dalam lapisan puding labu tadi secara berhati-hati dan biarkan beku.


Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly 

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)

No comments:

Post a Comment