Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Tuesday 6 January 2015

Kek Lapis Pandan



Bahan A

200grm tepung gandum
125grm mentega
5biji telur
15grm serbuk penaik
200grm gula

Bahan B

110ml santan
260grm gula
4biji telur
1 sudu kecil perisa pandan
30grm tepung jagung
20gm serbuk agar agar
secubit garam

Cara-cara :

1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.kemudian masukkan telur sebiiji demi sebiji
2. Ayak tepung bersama serbuk penaik. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit kedalam bahan yang dipukul td. 

kacau sampai sebati
3. masukkan adunan ke dalam loyang kek dan bakar selama 45minit pada suhu 180"C
4. Apabila telah masak sejukkan dan potong empat lapisan
5.Untuk sediakan bahan B, serbuk agar agar, perisa pandan, santan, gula dan garam dimasak hingga mendidih
6.masukkan telur yang telah dipukul sedikit demi sedikit. tepung jagung dicampurkan dengan sedikit air dan masukkan 

ke dalam adunan tadi dan kacau hingga sebati
7. ambil loyang kosong , masukkan lapisan kek pertama dan tuangkan adunan B
8. Ulangi sehingga kek dan adunan B habis
9. masukkan dalam peti sejuk selama 30minit dan sedia dimakan.

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)


No comments:

Post a Comment