Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Tuesday, 6 January 2015

AYAM PANGGANG BLACK PAPPER



Bahan perap

6 ketul daging ayam
1 sdm planta
1 sdm kicap manis
1 sdm sos tiram
1 sdm sos black/pper
1/2sdm kicap pekat
Sdikit garam
Sdikit aji (abaikan klu xperlu)
Sdikit oregano
Sdikit black/pper (dtumbuk)

Cara-cara :

~ambil daging ayam yg telah dbersihkan...cucuk cucuk daging ayam dgn mgunakan garpu...pastu sapukan semua ketulan ayam tadi dgn planta....urut2 kan satu persatu...buat sampai habiz
~ambil mangkuk kecil...satukan kicap manis, kicap pekat, sos tiram, sos black\pper, black\pper yg bertumbuk, sdikit oregano, sdikit aji dan sdikit garam...gaul sbati....tuangkn di atas ayam tadi....gaulkan semua sampai rata...perap skurang2nye 2jam atau lebih...lagi lama lagi sedap....
~setelah 2jam diperap..
~bakar dlm oven...185c-45 mnit or smpai masak...gunakan api atas bawah 

BAHAN2 SOS

2 ulas bawang putih (dtumbuk)
1 sdm black/pper (dtumbuk)
1 sdk tepung jagung (dbancuh dgn sdikt air)
Air
Garam
Sos lebihan perapan ayam tadi
Sdikit minyak utk mnumis

Cara-cara :

~pnaskan minyak...tumis bwang putih skejap...masukan sos lebihan perapan ayam tadi....masukan jgak black/pper yg dtumbuk, tuang sdikit air dan bancuhan tepung jagung...kacau sebati...klu kurang masin bubuh garam sdikit....kacau2...tunggu smpai mdidih...tutup api...siap.....(masa mhidang...tuangkn sos d'atas ayam... )

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)

No comments:

Post a Comment