Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Tuesday, 6 January 2015

Coklat mousse


Bahan :

40g gula pasir
1 sudu besar halal gelatin
140g coklat masakan
200ml whipping cream
2bj putih telur
100ml air panas (betul2 panas)
Hiasan: buah strawberry

Caranya :

>Cairkan gelatin ke dlm air yg betul2 panas kacau hingga larut
>Patah/potong kecil coklat masakan kemudian masak cara double boil hingga coklat cair
> setelah coklat cair campurkan bancuhan gelatin ke dalam coklat dan kacau rata hingga sebati..ketepikan..
> pukul telur putih hingga betul kental jika d terbalikkan adunan x jatuh...
> lepas tu masukkan gula sedikit demi sedikit hingga sebati dgn kelajuan tinggi
> masukkan whipping ke dlm mangkuk kemudian pukul sekejap dgn kelajuan sederhana

>> masukkan adunan coklat ke dlm adunan putih telur sedikit demi sedikit gaulkan dgn senduk atau spatula dgn kaedah kaup balik..
>> campurkan pula aduan whipping cream ke dlm adunan coklat & putih telur
Kemudian kaup balikkan adunan hingga betul2 sebati dan tidak berbintil (kene gigih sikitlah ye nk sebatikan smua adunan ni)
>> setelah sebati masukkan coklat mousse yg telah siap ke dlm bekas yg d sediakn kemudian simpan ke dlm peti sejuk hingga coklat mousse mengeras bolehlah di hiaskan dgn strawberry atau hiasan lain..

(Saya buat dua layer.. ambil sedikit adunan coklat mousse kemudian tambahkan coklat masakan yg dicairkan campur ke dlm coklat mousse) 

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly 

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)





No comments:

Post a Comment