Bahan bahagian koko:
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula
- 1/2 cawan susu tepung
- 1/2st garam
- 4 1/4 cawan air
- 4sb tepung jagung/kastard
- 1/2st esen vanilla
- 2sb butter
- 1 paket serbuk agar2 (10 - 11gm)
Caranya:
1. Campurkan semua bahan kecuali butter, kacau hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga sedikit pekat, kecilkan api.
Bahan bahagian putih susu:
- 1 cawan gula
- 1/2st garam
- 4 1/4 cawan susu segar
- 4sb tepung jagung
- sedikit vanilla
- 10gm serbuk agar2
Caranya:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak hingga mendidih, kemudian kecilkan api.
2 Cara Melapis: Basahkan dahulu acuan pilihan dengan air supaya senang keluarkan puding nanti. Tuang beberapa sendok adunan koko kedalam acuan, sejukkan sebentar. Bila dah keras sedikit, garis2kan dengan lidi, tuang adunan putih pula. Buat sehingga kedua2 adunan habis. Sejukkan dalam peti ais dan pastikan dah keras baru keluarkan dari acuan.
Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
More : Resepi Sheila Rusly
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
No comments:
Post a Comment