Bahan-Bahan
- 2 cawan tepung beras
- 2 cawan tepung gandum
- 5 sudu besar santan (santan kotak)
- 1/2 sudu besar baking powder (jenama Royal)
- 1/2 sudu besar garam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit (pewarna)
- 1 biji telur
air secukupnya
2 sudu besar marjerin - dipanaskan hingga cair dan disejukkan.
CARA PENYEDIAAN
1. Satukan semua bahan kecuali air dan marjerin cair.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan agak pekat - adun guna tangan bkn sudu.
3. Masukkan marjerin cair juga gaul dengan tangan.
4. celup pisang dan goreng dalam minyak yang panas.
*adunan ini sesuai digunakan untuk menggoreng cendawan, keledek, cempedak, roti, tempe dll
*resepi daripada Hairul, dah try dah...memang rangup, mertua memang cukup puji bila dihidangkan cempedak goreng guna adunan resepi ni.
More : Resepi Sheila Rusly
Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
No comments:
Post a Comment