Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Sunday, 12 April 2015

PAJERI NANAS.. PEDAS MANIS..TETAP LAZAT..

PAJERI NANAS 
Pajeri nanas.  Ianya merupakan hidanga sampingan yang biasa dihidangkan sebagai pilihan lauk berupa sayuran uintuk nasi briyani ataupun pulut kuning.  Rasanya pedas, manis, dan brempah.  Selain nanas, biasanya ramai menggunakan sayur terung sebagi pajeri.  Se,amt mencuba resepi mudah yg ada uummpphhh!!!

PAJERI NANAS

Bahan
1 biji nenas(potong kecil)
3 cawan santan pekat (1 biji kelapa- saya guna 2 cwn saja)
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan (bancuh ngan air- saya guna 4 sb)
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Cara membuat
01.  Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.

02.  Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.

03.  Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.

04.  Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.

Nota Tambahan :

-  Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.

P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com

Kalau Nak Share SILA Komen “ SAYA SHARE ” Mohon Kerjasama tq
( Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda )

Selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment