TALAM UBI KAYU |
Ubi kayu, Sedapnya kalau dapat sesekali. Biasanya direbus, cicah dengan sambal tumis dan nikmatnya dengan tambahan hirupan kopi O.. Selain daripada itu, enak juga dibuat getuk ubi, lepat ubi dan kuih bakar ubi. Mari kita cuba pula buat talam ubi. Lemak santan dan manis harum bau ubi amat menyelerakan.
RESEPI TALAM UBI KAYU
Bahan-bahan:-
4 cawan ubi kayu siap di parut dan di buang airnya ( anggaran 2 kg ubi kayu )
1 1/2 cawan air gula merah ( 1/2 kg gula merah dimasak dgn 2 cwn air)
1 cawan gula pasir
3 cawan santan cair
Bahagian Atas:-
4 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa )
2 sudu kecil garam ( sudu kfc )
1 1/2 cawan tepong gandum
4 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa )
2 sudu kecil garam ( sudu kfc )
1 1/2 cawan tepong gandum
Cara-caranya:-
1. Panaskan kukusan. ( Saiz loyang 30 cm )
2. Ubi kayu yang telah di parut, di perah buang airnya dgn menggunakan
tuala bersih.
3. Masukan kedalam loyang. Masukan santan cair, air gula merah dan
gula pasir. Gaul sebati.
4. Kukus sehingga masak.
5. Setelah masak, tekan2 seperti membuat pulut seri muka.
6. Satukan santan pekat, garam dan tepong gandum, kacau sehingga
sebati. JANGAN BLENDER, sebab nanti bila masak kepala dia akan
pecah2. Guna pemukul telor tangan aje.
.
7. Tapiskan adunan dan tuangkan keatas adunan ubi tadi. kukus selama
30 minit.
8. Buka penutup kukusan, lap wap yang ada di permukaan kuih dengan
tisu..biarkan sebentar dan tutup api..
9. Sejukan..sedia untuk di makan..
2. Ubi kayu yang telah di parut, di perah buang airnya dgn menggunakan
tuala bersih.
3. Masukan kedalam loyang. Masukan santan cair, air gula merah dan
gula pasir. Gaul sebati.
4. Kukus sehingga masak.
5. Setelah masak, tekan2 seperti membuat pulut seri muka.
6. Satukan santan pekat, garam dan tepong gandum, kacau sehingga
sebati. JANGAN BLENDER, sebab nanti bila masak kepala dia akan
pecah2. Guna pemukul telor tangan aje.
.
7. Tapiskan adunan dan tuangkan keatas adunan ubi tadi. kukus selama
30 minit.
8. Buka penutup kukusan, lap wap yang ada di permukaan kuih dengan
tisu..biarkan sebentar dan tutup api..
9. Sejukan..sedia untuk di makan..
No comments:
Post a Comment