Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Friday, 13 March 2015

KEK BLACK FOREST

KEK BLACK FOREST

Masih terbayang keenakkan dan kemewahan rasa kek black forest ini.  Kelembutan kek span, juga keharuman minyak jagung, manis masam dark pitted ceri dan kemewahan rasa chocolate dan cream... tak terkata. . Tak cukup sepotong. Saya kongsikan resepi untuk sama-sama kita nikmati.  Selamat mencuba...

RESEPI KEK BLACK FOREST

Bahan A :-
250 gm Chocolate sponge Mix
250 gm Telur
62 gm Air

Bahan B :-
62 gm Minyak Jagung

Bahan C :-
1 tin Dark Pitted Cerry
300 gm Krim putar Non Dairy
Bahan D: Chocolate Cream
50 gm Coklat masakan
40 gm susu segar
(Masak dengan menggunakan double boiler)
Cara-caranya:
01   Pukul A dengan kelajuan tinggi selama 6 minit sampai naik lembut,masukkan bahan B dan gaul sebati. Tuang dalam acuan bulat 9". Bakar dengan 180 C selama 40 - 45 minit.

02.  Biar Sponge kek sejuk dan potong kepada 3 lapis. 
03.  Sapu coklat cair di lapisan pertama diikuti krim putar diatas kek dan susun  cerry,kemudian tutup dengan krim putar sekali lagi.
04.  Tutup dengan satu lapisan kek dan ulangi langkah 2.
05.  Selepas tutup dengan lapisan ketiga,sapu krim putar di seluruh kek.
Hiasi dengancoklat masakan nipis ditepi kek dan pipe krim putar rossete bulat di atas kek. Letak coklat masakan yang di potong nipis di tengah kek. Akhir sekali susun buah ceri di atas krim putar rosset.

No comments:

Post a Comment