Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Friday, 13 March 2015

BAHULU PANDAN WANGI DAN GEBU



BAHULU PANDAN CERMAI
Bahulu adalah kuih tradisi masyarakat melayu. Biasanya adunan bahulu dibuat hanya menggunakan tepung, telur dan gula sahaja.  Seiring dengan peredaran masa,  Resepi ini telah diolah menggunakan bahan moden.  Membuatkan bahulu lebih cantik, gebu dan menjimatkan masa pembuatannya.

Kita cuba pula inovasi baru Bahulu pandan  cermai ini ea.

RESEPI BAHULU PANDAN
Bahan-bahan:-
1 cwn tpg gandum
1 camb ovalette
4 bj telur A
7 camb gula (tidak terlalu manis)
1 camb pes pandan.

 Cara-caranya:-
  1. Putarkan gula, telur dan ovalette sehingga gebu dan kental.  Masukkan tepung dan pes pandan. Kacau sehingga sebati.
  2. Sediakan acuan untuk membakar iaitu acuan bahulu cermai. Sapu rata minyak pada acuan untuk mengelakkan ianya melekat.
  3. Bakarkan bahulu mengikut suhu oven anda.  


BAHULU PANDAN CERMAI

BAHULU PANDAN IKAN

ACUAN BAHULU PANDAN CERMAI DAN IKAN




    No comments:

    Post a Comment