Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Tuesday, 6 January 2015

KUIH TEPUNG PELITA



Lapisan hijau @ bawah :

1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan dikisar dgn sedikit air
sedikit kapur - jgn letak banyak, nanti pahit

Lapisan putih @ atas :

4 sudu besar tepung beras
1 kotak santan
sedikit garam

Cara :

[1] Tepung beras, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati

[2] Masakkan tepung yang diadun dan kacau hingga masak dan berkilat
(hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya)

[3] Bila dah masak, masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap

[4] 1 kotak santan dicampurkan dengan 4 sudu tepung beras dan garam

[5] Kacau sehingga sebati

[6] Masak adunan dan kacau sehingga adunan pekat
(hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya)

[7] Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi

[8] Sejukkan

NOTA :

Sedikit tip untuk membuat kuih ni basah2 seperti kuih dibeli
Dalam bancuhan tepung beras lapisan pandan tu, tambahkan 2 sudu besar tepung ubi
Dan semasa hendak meletakkan lapisan santan putih ke dalam bekas
Sudukan 1/2 sudu kecil gula pasir ke atas lapisan hijau kemudian baru dilapiskan lapisan putih .

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly 

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)


No comments:

Post a Comment