Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Monday, 5 January 2015

Caramel cheese cake


Bahan A

4 tbsp gula kaster

Bahan B

6 biji kuning telur
200g susu cair
70g air
1 sk esen vanila
1 sk tepung kastard

Bahan C

4 biji putih telur
50g gula kaster
1/4 tsp cream of tartar

Bahan D

500g cream cheese
150g gula kaster
20g butter
4 biji kuning telur

Cara2 :

1. Masak gula dari bahan A dalam loyang 8 inci hingga keperang-perangan. Ketepikan.

2. Satukan bahan2 B & gaul hingga sebati. Tuang sambil menapis kedalam loyang berisi karamel tadi. Ketepikan.

3. Kemudian, pukul bahan2 C hingga pekat & bertanduk.

4. Pukul bahan2 D kecuali kuning telur hingga lembut & licin, masukkan kuning telur satu persatu. Pukul lagi hingga sebati.

5. Akhir sekali, masukkan adunan putih telur (bahan C) yang dipukul kedalam adunan cheese (bahan D) tadi. Pukul sebati selama 1 min.

6. Bakar guna water bath selama 1 1/2 jam pada suhu 160 C.

7. Bila kek masak, rehatkan selama 1/2 jam baru terbalikkan. Sejukkan sekurang-kurangnya 3 jam baru dihidangkan.

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)


No comments:

Post a Comment