Bahan A
4 tbsp gula kaster
Bahan B
6 biji kuning telur
200g susu cair
70g air
1 sk esen vanila
1 sk tepung kastard
Bahan C
4 biji putih telur
50g gula kaster
1/4 tsp cream of tartar
Bahan D
500g cream cheese
150g gula kaster
20g butter
4 biji kuning telur
Cara2 :
1. Masak gula dari bahan A dalam loyang 8 inci hingga keperang-perangan. Ketepikan.
2. Satukan bahan2 B & gaul hingga sebati. Tuang sambil menapis kedalam loyang berisi karamel tadi. Ketepikan.
3. Kemudian, pukul bahan2 C hingga pekat & bertanduk.
4. Pukul bahan2 D kecuali kuning telur hingga lembut & licin, masukkan kuning telur satu persatu. Pukul lagi hingga sebati.
5. Akhir sekali, masukkan adunan putih telur (bahan C) yang dipukul kedalam adunan cheese (bahan D) tadi. Pukul sebati selama 1 min.
6. Bakar guna water bath selama 1 1/2 jam pada suhu 160 C.
7. Bila kek masak, rehatkan selama 1/2 jam baru terbalikkan. Sejukkan sekurang-kurangnya 3 jam baru dihidangkan.
Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba <3 :)
No comments:
Post a Comment