Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Monday, 5 January 2015

Ikan Siakap Sos Limau Purut


Bahan-bahan :

1. 1 ekor ikan siakap 
2. bawang putih - cincang halus
3. bawang besar - chopped
4. halia seinci - hiris halus
5. 4 sudu makan cili boh
6. 4 sudu sos ikan Namphla
7. 3 sudu sos tiram
8. daun limau purut 4 helai - hiris halus
9. 4 sudu jus limau kasturi
10. tepung jagung utk goreng ikan, dan utk buat sos
11. 1/2 cawan air
12. garam n gula secukup rasa
13. kiub ikan bilis maggi secukupnya
14. cili padi 6 batang - hiris halus

Cara-cara :

Cuci ikan dgn air asam jawa hingga bersih utk hilangkan hanyir ikan
lumur ikan dgn garam dan tepung jagung seckupnya
goreng dlm minyak panas hingga garing . ketepikan.

Untuk sos :

1. Tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau
2. masukkan cili boh - tumis smpai garing
3. masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla & sos tiram - kacau sebati
4. masukkan cili padi yg dihiris
5. perasakan dgn garam, gula, kiub ikan bilis maggi
6. masukkan air
7. lastly masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sikit air
   bila kuah pekat, boleh angkat dan tuang atas ikan yg dah digoreng.

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)

No comments:

Post a Comment