LIDAH KUCING |
Proses penyediaanya agak rumit.. tetapi hasilnya sangat memberangsangkan. Terasa puas setelah menikmatinya. Melihat sekeping demi sekeping biskut ini dimakan merupakan satu kepuasan bagi yang membuat biskut ini.
LIDAH KUCING
Bahan-bahan:-
250 gm mentega
175 gm gula kastor
100 ml putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
Pewarna merah, oren, kuning, hijau dan biru
Cara-cara:-
01. Loyang khas lidah kucing di gris dengan sedikit mentega
02. Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, ketepikan
03. Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim
04. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati
05. Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hiungga rata
06. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian.
07. Letakkan pewarna untuk setiap bahagian
08. Masukkan dalam piping bag atau bag plastik untuk setiap warna berlainan
09. Potong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecil
10. Paipkan atas loyang lidanh kucing mengikut corak yang di kehendaki mengikut warna pelangi
11. Bakar dalam oven pada suhu mengikut kesesuaian oven anda.
12. Jaga jangan sampai keperangan dan hangus kerana warnanya akan pudar dan tidak menyerlah
13. Biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara
DOH LIDAH KUCING |
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen “ SAYA SHARE ” Mohon Kerjasama tq
( Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda )
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment