Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Wednesday 11 March 2015

PUDING CINCAU BANDUNG

PUDING CINCAU BANDUNG
RESEPI PUDING CINCAU BANDUNG....
Bahan A:-
1 paket serbuk agar2 (10gram)
1/2 cwn+3sdb gula (ikut suka manis..kurang bleh tambah)
600ml air
(Masak semua bhn ini hgg larut)
Sambil2 tu sediakan bhn seterusnya
Bahan B:-
1 tin susu cair
1 sdb tepung jagung
Sedikit esen vanilla
(Kacau sebati semua bhn ini)
Bahan C:-
1 cwn cincau parut/ cincang/ dadu ( tak suka banyak bleh letak sikit jer)
Pewarna kesukaan... sy letak 1sdt sirap+1/ 2sdt pewarna merah jambu...
** NOTA.. gunakan loyang saiz 7" @ 8"

Cara-caranya:-
01.   Bila bahan A dah larut.. masukkan bahan B.. Apabila dah mendidih. .Tutup api..Bahagikan 2 bahagian..

02.  1 bahagian letak warna merah jambu + sirap dan 1 bahagian lagi letak cincau... masukkan 2 senduk adunan merah jambu ke dlm loyang.. 
03.   Bekukan sekejap dlm peti beku... bila dah beku cakar2kan sikit.. tuang semua adunan cincau di atasnya.. bekukan sekejap.. da beku cakar2kan sikit.. 
04.   Tuangkan baki adunan merah jambu... bekukan letak dlm peti sejuksebelum dihidangkan.
Sumber: Resepi kuih raya turun temurun

No comments:

Post a Comment