Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Tuesday, 16 December 2014

RESEPI LIGHT BLUEBERRY CHEESE CAKE


Bahan - Bahan :

300ml susu segar
6 keping keju kraft / 150g cream cheese
3 biji telur gred A
90g gula halus
110g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
110g mentega/marjerin
Blueberry filling secukupnya

Cara - Cara Membuat :

Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.

Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.

Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)

Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)

Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.

Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.

Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata

Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan

Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.

Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis

Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)

Sumber : 
HaSue

Selamat Mencuba <3 :)
Jom share resepi ni (y)
kalau nak share sila komen dahulu dibawah ye sebelum share mohon kerjasama tq <3 :)


Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

No comments:

Post a Comment