Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Friday, 21 November 2014

DONAT

Bahan-bahan:

300gm tepung berprotein tinggi (tepung roti)
200gm tepung serba guna (tepung gandum)
60gm gula kastor
20gm susu tepung
1/2 sudu besar serbuk penaik
1 sudu besar yis segera
2 biji kuning telur
280ml air suam
50gm lemak sayuran
garam secukupnya
Nota: Saya tak pakai tepung roti, saya guna semua tepung gandum so ada sikit tambahan air diperlukan.

Cara:

Masukkan ibu roti dan 20gm gula kedalam air suam dan biarkan ia berbuih selama 30 minit
Gaulkan semua bahan kecuali air(bancuhan ibu roti di no. 1) dan lemak sayuran/butter
Masukkan bancuhan ibu roti perlahan-lahan dan uli sehingga menjadi doh lembut
Tambah lemak sayuran/butter dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan tidak melekat dimangkuk adunan.
Tutup dan biarkan ia kembang (dalam anggaran 45 minit)
Uli dan tumbuk-tumbuk doh supaya angin keluar. Uli doh semula ke saiz asal.
Canai dan terap dengan penerap donat dan susun atas dulang yang ditabur tepung. Saya tak guna penerap donat....saya bulat-bulatkan doh dalam anggaran 30gm setiap satu dan kemudian buat lubang ditengah.
Tutup dengan kain bersih dan biarkan sehingga ia kembang sekali ganda.
Goreng donat sehingga keperangan.
Angkat dan toskan minyak dengan tisu masakan.
Taburkan gula pasir yang telah dimesin halus ketika donat masih suam. Hidangkan.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment