Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Friday, 21 November 2014

Ayam Masak Merah Madu


Bahan-Bahan:

1/2 ekor ayam
1 cawan santan
madu

Bahan-Bahan kisar ( kisar halus ):
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
2 cm lengkuas
1 ulas kecil kunyit
1 batang serai hiris nipis
10-12 tangkai cili kering yg direbus dan dibuang biji
Bahan untuk ditumis :
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
2biji bwng putih(ditumbuk)
1 Kulit kayu manis
Satu tangkai daun kari

Cara Penyediaan:
Potong ayam kepada beberapa bahagian sederhana besar.
Gaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
Dalam kuali berasingan, panaskan 1 senduk minyak. Apabila minyak sudah panas, masukkan bahan tumis.
Kemudian masukkan pula bahan kisar halus dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, santan (jika anda suka) dan kacau sedikit hingga kuah mendidih serta menjadi pekat dan masukkan madu mengikut kesesuaian.
Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula.Tunggu sehingga mendidih
siap dan hidangkan..

Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment