BISKUT ALMOND LONDON |
Sedikit manis dan mewah dengan rasa coklatnya. Apabila disusun cantik kelihatan didalam bekas kuih. Makan sekali pasti nak lagi...
ALMOND LONDON
Bahan biskut:-
250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50g serbuk badam (optional)
200g tepung jagung}
300g tepung gandum}
1 sudu besar tepung beras}
1 sudu teh baking powder}-ayak bersama
Bahan hiasan:-
200g kacang badam,digoreng tanpa minyak
50g badam cincang untuk hiasan
+/- 700g cokelat compound
Cara-cara:-
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
2.Masukkan serbuk badam.Kacau.
3.Masukkan tepung yang telah diayak tadi, gaul rata.
4.Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
5.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega.
6.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit.
7.Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.
8.Celupkan biskut tadi dan letak dalam kertas cawan.
9.Taburkan badam cincang di atasnya.
10.Biarkan ia kering dan mengeras .Siap dan boleh disimpan di dalam bekas kedap udara.
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen “ SAYA SHARE ” Mohon Kerjasama tq
( Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda )
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment