Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Friday 13 March 2015

SEMPERIT SUSU DAHLIA CAIR DIMULUT


SEMPERIT SUSU DAHLIA

CANTIK SUNGGUH BISKUT NI.  NAMA ASALNYA SEMPERIT DAHLIA. INOVASI BARU ADALAH BISKUT DAHLIA SUSU.  LEBIH RASA SUSU. RAPUH, RANGUP, LEMAK DAN BERWARNA WARNI. BAHAN DAN CARA MEMBUATNYA PUN MUDAH. 

SAYA KONGSIKAN UNTUK SEMUA.  BOLEH BUAT JUALAN SEMASA HARI RAYA.  TENTUNYA MENDAPAT SAMBUTAN. SELAMAT MENCUBA...

RESEPI SEMPERIT DAHLIA SUSU
BAHAN BAHAN:-
250GM BUTTERCUP
1/2 TIN SUSU PEKAT
100GM TEPUNG UBI
450 GM TEPUNG JAGUNG
1 SUDU TEH ESEN VANILA
PEWARNA YANG DISUKAI


UNTUK HIASAN
MANIK GULA

CARA CARANYA:-

1.BUTTER DAN SUSU PEKAT DIPUKUL SEHINGGA SEBATI TETAPI TIDAK PERLU PUKUL LAMA SANGAT..JIKA PUKUL LAMA  BILA DI BAKAR KUIH AGAK KEMBANG

2.MASUKKAN TEPUNG UBI DAN TEPUNG JAGUNG DAN TELAH DI AYAK SEDIKIT DEMI SEDIKIT. BAHAGIKAN 2 WARNA. IKUT TUTORIAL DIBAWAH.

3.GUNA ACUAN SEMPERIT PECAH 15.JIKA TIADA BOLEH TERAP BENTUK YANG DISUKAI

4.BAKAR PADA SUHU 150C 15MINIT-20 MINIT REEN GUNA API BAWAH SAHAJA.
 SUHU KENALAH FOLLOW OVEN MASING2 YE ..

ACUAN SEMPERIT DAHLIA SUSU
TUTORIAL 

Show comments
Hide comments

5 comments:

  1. Cantiknya semperit ni boleh la try buat...utk raya taun ni...

    ReplyDelete
  2. admin, acuan tu beli kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa.. malam ni nak wat semperit ni.. baru je belia cuan sama cam tu kat yummi bakery shop kat bangi..

      Delete
  3. nak tanya kenapa samperit saya, lps bakar, bunga jatuh. tak kembang mcm sblm bakar.

    ReplyDelete