Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Saturday 14 March 2015

SAMBAL GORENG JAWA MABELES


SAMBAL GORENG JAWA
Tentu anda biasa mendengar mengenai sambal goreng.  Bermacam variasi.  Ada yang digoreng bersama sayuran.  Ada juga yang mengolah dengan menambahkan santan atau dikenali dengan nama masak lodeh.  Bahan utama terdiri dari sayuran, tempe, tauhu dan kadang-kadang ditambah dengan udang atau kupang dan potongan hati, pedal dan jantung ayam.

Bagaimanapun, amat berlainan sekali dengan sambal goreng jawa.  Ia biasanya berwarna coklat, garing dan tahan lama. Dijadikan hidangan sampingan untuk nasi ambang. Marikita cuba resepi ini ya... 

RESEPI SAMBAL GORENG JAWA
Bahan-bahannya; 
1 peket tempe- dipotong dan digoreng hampir garing 
2 buku tauhu segar- dipotong kecil dan digoreng hampir garing 
5 ketul hati ayam- potong kecil letak garam kunyit dan goreng. 
2 biji cili besar hijau-potong serong 
2 biji cili merah besar-dipotong serong 
1 biji kentang potong nipis dan digoreng
1 peket suhun digoreng
1-2 peket tauhu kering dipatah dan digoreng
4 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
1 genggam ikan bilis 
1 sudu serbuk cili Kicap manis 
1 sudu besar Air asam jawa  
Secukupnya Garam Gula 

Cara membuatnya;  
01.  Kisarkan semua bawang dan ikan bilis   Keluarkan separuh minyak lepas menggoreng tempe dan tauhu tadi. 

02.  Gunakan kuali yang sama untuk menumis bahan yang telah dikisar. Tumis bahan kisar sampai naik minyak, 

03.  Masukkan kicap,air asam jawa, garam dan gula. Rasakan masin manisnya. 

04.  Masukkan  suhun dan fucuk yang telah ditoskan, kacau sebati. Masukkan semua bahan goreng, kacau lagi. Akhir sekali masukkan cili potong. Kacau dan siap!. 

No comments:

Post a Comment