Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Tuesday, 6 January 2015

Blueberry Crepe



Bahan-bahan- Adunan Crepes

- 3 sudu besar rata tepung Hong Kong/tpng gandum
- 4 sudu besar rata tepung kastard
- 4 sudu besar rata tepung jagung
- 2 sudu besar rata tepung ubi
- 3 biji telur-di kocok2 je
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu besar gula halus
- 1/4 sudu teh garam
- 250 ml susu cair- suhu bilik
- 1 sudu besar mentega cair/minyak masak
- Pewarna purple- optional

Cara-cara

- Satukan semua bahan adunan dadar, kacau rata dan tapis. Rehatkan selama 20 minit. Adunan yang agak cair hasilkan dadar yang tipis.

- Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, sapukan pan dengan minyak makan atau butter dengan menggunakan kitchen tisu.

- Ambil satu senduk kecil adunan dan lenggangkan kuali ke kiri dan kanan hingga mendapat dadar yang nipis. Masak hingga atasnya mengering. Tidak perlu diterbalikkan.

- Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis.

- Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik 

Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti ia tak cantik!

-Tunggu dia benar-benar sejuk baru boleh ditindih satu persatu

Bahan utk Inti

- 1 cawan non dairy whip cream
- Blueberry filling secukupnya

Caranya.

- Ambil 1 cwn/ 250ml non dairy whip cream dan pukul hingga kental.

- Masukkan dlm bekas dan simpan dlm petiais sementara menyediakan crepe.

Cara Penyediaan

- Kepingan crepe ~ secukupnya

- Non dairy whip cream- yg telah di pkl kental-(masukkan dlm piping bag senang di gunakan)

- Blueberry filling- secukupnya~ s

- Letakkan sekeping crepe

- Letakkan non dairay whip cream di atasnya

- Kemudian letakkan 1 sudu kecil blueberry filling

- Tutup kembali denga non dairy whip cream

- Lipat kiri dan kanan, atas dan bawah.

- Buat sehingga habis. Simpan dalam peti ais dan sangat sedap di makan dingin .

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly 

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)

No comments:

Post a Comment