PUDING TEMBIKAI |
Itulah yang membuatkan teksturnya menjadi halus dan senang dihadam. Dapat pula menyejukkan tekak semasa cuaca panans ni... Fuhhh.... Asyik.... Jangan lupa mencuba ea semua...
PUDING TEMBIKAI
Bahan-Bahan:
1 paket agar2 serbuk
2 keping roti gardenia *
6 cawan air
1 1/2 cawan gula
1/2 tin susu pekat
1 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
cincau dipotong kecil
sedikit pewarna hijau /merah / kuning
Cara Membuatnya:
01. Masak agar-agar bersama gula dan air hingga larut dan hancur.
02. Sementara itu, carik-carikkan dan rendam roti dalam susu cair. Masukkan susu cair, roti dan susu pekat manis. Blend hingga halus.
03. Setelah agar-agar dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
04. Sediakan 2 acuan untuk membuat puding tembikai merah dan puding tembikai kuning. Ambil 1 cawan adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai). Biar keras sedikit.
05. Ambil 3/4 cawan warna asal, curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit.
06. Adunan selebihnya di bahagikan kepada 2 warna iaitu, kuning dan hijau. Curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai.
07. Biar sejuk. Simpan ke dalam peti sejuk.
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen “ SAYA SHARE ” Mohon Kerjasama tq
( Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda )
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment