GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI |
Gulai Lemak Cili Api Ikan Keli Salai
Bahan-Bahan:-
1) 4 ekor ikan keli – dicuci dengan jus limau nipis untuk hilangkan hanyir. Gaul garam kunyit dan bakar/salai hingga masak.
2) 2 batang serai diketuk.
3) 1 helai daun kunyit dihiris.
4) 2 kotak kecil santan pekat.
5) 1 cawan air.
6) 2 keping asam gelugor.
7) Garam.
Bahan Tumbuk Lumat :-
1) Segenggam cili api
2) 2 inci kunyit hidup
Cara Memasaknya:-
1) Masukkan bahan tumbuk dan sedikit air ke dalam periuk. Masak sehingga air menjadi kering.
2) Masukkan santan pekat dan air.
3) Masukkan semua bahan dan masak sehingga mendidih.
4) Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Menjamu Selera
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment