Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Monday, 2 February 2015

RESEPI DONUT GEBU & LEMBUT


BAHAN-BAHAN:

  • 2 sudu kecil yis mauripan
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 sudu kecil gula

*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.

  • 3 cawan tepung gandum
  • 4 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air (ikut keperluan)
  • 2 sudu besar butter/marjerin

CARA-CARA:

  1. Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. 
  2. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung.
  3. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan. 
  4. Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
  5. Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
  6. Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
  7. Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.    
 
Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly 
More Resepi : www.resepisheilarusly.com

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba <3 :)

Show comments
Hide comments

1 comment: