BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu kecil yis mauripan
- 1/4 cawan air suam
- 1 sudu kecil gula
*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
- 3 cawan tepung gandum
- 4 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar susu tepung
- 1 biji telur
- 1/2 cawan air (ikut keperluan)
- 2 sudu besar butter/marjerin
CARA-CARA:
- Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
- Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung.
- Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan.
- Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
- Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
- Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
- Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba <3 :)
Dh tryyy alhamdulillah menjadi tqsm
ReplyDelete