Bahan-bahan :
- 100 gram butter
- 60 gram gula icing
- 1 biji kuning telur
- 1/2 sudu kecil vanilla
- 1 sudu besar cornflakes yang telah dikisar halus
- 50 gram tepung jagung
- 150 gram tepung gandum @ secukupnya
- Sedikit pewarna merah dan hijau
- Bijan hitam dan pappercups secukupnya
Cara2 :
- Kacau butter dengan gula icing hingga rata
- Masukan kuning telur dan vanilla
- Rata2kan masukan cornflakes dan tepung jagung
- Bila dah sebati masukan pula tepung gandum sedikit2 sambil digaul rata
- Bahagi doh kepada 3 bahagian
- Hijau, merah dan plain ( warna asal )
- Bulat2kan doh merah
- Canai doh plain, salutkan dengan doh merah
- Bulat2kan
- Canai pula doh hijau, salutkan pada dengan doh tadi
- Buat saperti buah tembikai hingga habis
- Simpan dalam peti sejuk supaya mudah memotongnya
- Keluarkan dan potong doh tadi kepada 4 bahagian
- Hiaslah dengan sedikit bijan hitam
- Letak doh dalam acuan yang telah dialas dengan pappercups
- Bakar hingga masak
" Selamat Mencuba "
Resepi untuk dikongsi bersama.
Pada yang sudi silakanlah tag @ share ya.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
No comments:
Post a Comment