Laman Social- Malaysia- Singapore- Brunei- Indonesia

Sunday, 8 February 2015

Biskut Tembikai


Bahan-bahan :


  • 100 gram butter
  • 60 gram gula icing
  • 1 biji kuning telur
  • 1/2 sudu kecil vanilla
  • 1 sudu besar cornflakes yang telah dikisar halus
  • 50 gram tepung jagung
  • 150 gram tepung gandum @ secukupnya
  • Sedikit pewarna merah dan hijau
  • Bijan hitam dan pappercups secukupnya

Cara2 :

  1. Kacau butter dengan gula icing hingga rata
  2. Masukan kuning telur dan vanilla
  3. Rata2kan masukan cornflakes dan tepung jagung
  4. Bila dah sebati masukan pula tepung gandum sedikit2 sambil digaul rata
  5. Bahagi doh kepada 3 bahagian
  6. Hijau, merah dan plain ( warna asal )
  7. Bulat2kan doh merah
  8. Canai doh plain, salutkan dengan doh merah
  9. Bulat2kan
  10. Canai pula doh hijau, salutkan pada dengan doh tadi
  11. Buat saperti buah tembikai hingga habis
  12. Simpan dalam peti sejuk supaya mudah memotongnya
  13. Keluarkan dan potong doh tadi kepada 4 bahagian
  14. Hiaslah dengan sedikit bijan hitam
  15. Letak doh dalam acuan yang telah dialas dengan pappercups
  16. Bakar hingga masak
Sumber Norsiah


" Selamat Mencuba "
Resepi untuk dikongsi bersama.
Pada yang sudi silakanlah tag @ share ya.


Facebook Page : Resepi Sheila Rusly 

More Resepi : www.resepisheilarusly.com

No comments:

Post a Comment