Bahan Untuk Brownies:
250gm butter
1 cawan serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan gula castor
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan tepung gandum *
1 st baking powder *
1st soda bikarbonate *
1 st esen vanilla
( * diayak bersama)
Cara - Cara Membuat :
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2 . Handwhisk gula dan telur. Masukkan dalam adunan butter dan koko, kacau sebati.
3. Masukkan susu cair, kacau sebati.
4. Masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati. Masukkan vanilla, kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175C. Alas loyang 10x10in dengan baking paper yg digris dgn butter. Biar kertas berjuntai pada belah bertentangan supaya senang keluarkan brownies nanti.
6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat merble diatas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20 - 30 minit menggunakan api atas dan bawah.
8. Selepas 20 minit, keluarkan brownies, tuang adunan cheese dan ratakan.
9. Paipkan baki adunan brownies dan lorek ikut citarasa masing2.
10. Masukkan semula ke dalam oven, bakar lagi selama 15 minit atau sehingga lapisan cheese masak.
11. Pastikan betul2 sejuk, baru dipotong supaya cantik dan kemas.
Bahan lapisan cheese
250gm cream cheese
1 cawan gula castor
1 biji telur
Caranya:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula, pukul hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
Psssttt, terima kasih sudi baca dan singgah ke blog baru Resepi Shiela Rusly. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
FB Page : Resepi Sheila Rusly
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba <3 ;)
No comments:
Post a Comment