Lapisan hijau @ bawah :
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan gula
- 5 cawan air
- 4 helai daun pandan dikisar dgn sedikit air
- sedikit kapur - jgn letak banyak, nanti pahit
Lapisan putih @ atas :
- 4 sudu besar tepung beras
- 1 kotak santan
- sedikit garam
Cara - Cara :
- Tepung beras, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati
- Masakkan tepung yang diadun dan kacau hingga masak dan berkilat
- (hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya).
- Bila dah masak, masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
- 1 kotak santan dicampurkan dengan 4 sudu tepung beras dan garam.
- Kacau sehingga sebati.
- Masak adunan dan kacau sehingga adunan pekat
- (hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya).
- Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
- Sejukkan.
NOTA:
Sedikit tip untuk membuat kuih ni basah2 seperti kuih dibeli
Dalam bancuhan tepung beras lapisan pandan tu, tambahkan 2 sudu besar tepung ubi
Dan semasa hendak meletakkan lapisan santan putih ke dalam bekas
Sudukan 1/2 sudu kecil gula pasir ke atas lapisan hijau kemudian baru dilapiskan lapisan putih.
Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
FB PAGE : Resepi Sheila Rusly
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba <3 :)
No comments:
Post a Comment