Bahan-Bahan:
- 1 kg daging lembu/kambing, dipotong
- 3 ulas bawang besar, dihiris nipis
- 3 sudu besar minyak sapi, atau boleh gantikan dengan minyak masak
- 4 sudu besar rempah briyani
- 1/2 cawan bawang goreng
- 1 senduk kecil tomato puree
- 3 biji tomato, dihiris
- 3 sudu besar serbuk badam
- 1/2 cawan tairu atau susu cair
Bahan untuk dikisar:
Cara Penyediaan:
Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba <3 :)
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 4 biji cili hijau
- 4 biji cili merah
- Bahan untuk ditumis:
- 5 kuntum bunga cengkih
- 4 kuntum buah pelaga
- 1 batang kayu manis
Cara Penyediaan:
- Gaulkan daging bersama bahan yang dikisar. Perap selama lebih kurang satu jam.
- Panaskan minyak, masukkan bahan untuk ditumis dian masak hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah briyani dan masak hingga pecah minyak.
- Masukkan daging, tomato puree, tomato hiris, bawang goreng dan sedikit daun ketumbar. Kacau seketika hingga sebati.
- Masukkan sedikit air dan tairu ataupun susu cair dan serbuk badam. Masak sehingga empuk dan kuah menjadi pekat.
Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba <3 :)
No comments:
Post a Comment