Bahan-bahan ( 9 inchi bulat )
LAPISAN BAWAH :
110g Mentega
2 sb Gula Perang
200g Serbuk Biskut Digestives
50g Cornflakes - hancurkan kasar
FILLING:
1 blok / 250g Krim Cheese
1/2 cwn Gula Kastor
1 peket kecil krim putar (+/- 200ml)
1 cwn Mangga puri (dari 2 biji besar)
1 sb Gelatin/Jelly - larutkan dlm 1/4 c air panas
Mangga , jem aprikot utk hiasan
Cara-cara
1. Cairkan mentega & gula. Gaul rata serbuk biskut & cornflakes. Tekankan ke dlm tin. Sejukkan selama 30 min.
2. Pukul krim cheese & gula sehingga smooth. Campurkan krim & pukul sehingga pekat. Masukkan puri mangga. Akhir sekali masukkan gelatin/jelly.
3. Tuang ke dlm lapisan biskut. Sejukkan semalaman sehingga set/beku.
4. Susun hirisan mangga ke atas cheesecake. Larutkan 40ml jem aprikot dgn 40ml air panas atau di masak sebentar. Sapukan ke atas hirisan mangga. Sejukkan sehingga jem beku. Hidangkan sejuk.
Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba <3 :)
No comments:
Post a Comment